Samit u Bruxellesu
0

Lideri EU usvojili strategiju "Evropa 2020"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri Evropske unije u petak su u Bruxellesu usvojili strategiju "Evropa 2020" čiji je cilj da se velikim investicijama u visoke tehnologije, proizvodnju i korištenje energije neškodljive za okolinu, ostvari bar dva posto ekonomskog rasta godišnje, uz osjetno smanjenje nezaposlenosti.

Šefovi država i vlada evropske dvadesetsedmorice potvrdili su riješenost da se na svjetskom planu izbore za veliko smanjenje zagađivanja planete štetnim gasovima, uz dostizanje već usvojenih planova da se u EU emisije gasova do 2020. smanje za 30 posto u odnosu na 1990. godinu.

Unija će u tom cilju kratkoročno dati 2,6 milijarde eura siromašnim zemljama u svijetu kako bi bile u stanju da finansiraju promjenu tehnologije u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na završetku samita EU zatražio od evropskih lidera da izvrše pritisak na ekonomski najvažnije svjetske zemlje u Grupi 20, prije svega na SAD, da prihvate temeljite reforme svjetskog finansijskog sistema.

Time bi se ubuduće izbjegle pogubne krize, kao ona koja je prošle godine pogodila SAD i proširila se na Evropu i ostale dijelove svijeta.

Na završnoj konferenciji za medije novinari su postavili više pitanja zašto evropski lideri nisu usvojili i najavljene mjere za smanjivanje siromaštva u EU i znatno više ulaganja u pospješivanje obrazovnog i stručnog nivoa evropskog školstva i univerziteta.

Trenutno se procjenjuje da u EU oko 80 miliona ljudi živi ispod praga siromaštva.

Iako nije dato posebno objašnjenje, izvori na zasjedanju rekli su da su neke članice EU, kao što su Njemačka i Holandija, te sektore željele da sačuvaju više u sopstvenoj, nego evropskoj nadležnosti, javio je Radio Slobodna Evropa.