Svijet
1

Lider talibana "šokiran" zbog napada na Malalu

FENA
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai
Adnan Rasheed, viši talibanski vođa, u svom kratkom pismu napisao je kako je šokiran zbog napada na Malalu u kojem su joj pucali u glavu te da bi htio da se "napad nikada nije ni dogodio".

On, također, tvrdi da pucnjava nije bila odgovor na Malalinu kampanju za obrazovanje djevojaka, nego zbog toga što je vodila prljavu antitalibansku kampanju.

"Vi ste u svom govoru rekli da je pero jače od mača pa su vas napali zbog vašeg mača, a ne zbog knjiga ili škole", napisao je Rasheed, prenosi BBC.

Dodao je da prema Malali gaji "bratske" osjećaje jer pripadaju istom Yousufzai plemenu te da žali što je bio u zatvoru i što je nije mogao savjetovati prije napada kojeg je nazvao slučajnim. Rasheed u pismu odbija osuditi napad rekavši da presudu o tome je li bio u pravu ili nije treba prepustiti Bogu.

Svoje pismo je završio tako da je Malalu pozvao da se vrati kući.

"Vrati se kući, usvoji islamsku kulturu i pridruži se bilo kojoj islamskoj školi i koristi svoje pero i otkrij zavjeru kojom elite žele porobiti cijelo čovječanstvo", stoji u pismu.

Rasheedovo pismo je svjetska javnost odmah protumačila kao privlačenje medijske pažnje kako bi se devalorizirao Malalin govor koji je održala prošlog petaka u UN-u. Malalina porodica je poručila da znaju za pismo, ali da ga nisu direktno primili, a nisu ga htjeli ni komentirati.

Malala je teško ranjena kada se vraćala kući iz škole u Mingori na sjeverozapadu Pakistana. Dobila je hitac u glavu i vrat. Liječila se u Velikoj Britaniji gdje je i ostala živjeti.

Prošlog petka, na svoj 16. rođendan, održala govor u sjedištu UN-a u New Yorku. Malala je pozvala političare da poduzmu hitne korake kako bi svakom djetetu bilo omogućeno školovanje te se zauzela za edukaciju sinova i kćeri talibana.