Svijet
0

Lider kulta Maoista silovao sljedbenice, kćerku držao zarobljenu 30 godina

Klix.ba
Lider kulta Maoista Aravindan Balakrishnan proglašen je krivim na osnovu 14 tačaka optužnice za silovanje sljedbenica i zarobljavanje svoje kćerke.

Sedamdesetpetogodišnjak poznat kao Drug Bala osuđen je zbog seksualnih napada, okrutnosti prema djetetu i lažnog zatvaranja na Vrhovnom sudu u Londonu. Eksperti koji su svjedočili kazali su da je sljedbenicima "isprao mozak" i natjerao ih da misle da ima Božije moći. Izmislio je u antiprirodnu silu Jackie za koju je rekao da može izazvati prirodne katastrofe kada je neposlušan.

S jednom od sljedbenica dobio je kćerku koju je držao zatvorenu tri decenije u kućnom zatvoru. Tukao je, nije dozvolio da pjeva i nije mogla ići u školu niti imati prijatelje. Sebe je opisala kao "sjenku žene" koju su držali zatvorenu kao "pticu u kavezu".

Detektiv Paul Wiggett rekao je kako je njen otac terorizirao ponavljajući kako će onog trenutka kada napusti kuću eksplodirati i umrijeti.

Iako je počinio silne grozote, neki od sljedbenika mu i dalje vjeruju.

"Šaljete nevinog čovjeka u zatvor. Sram vas bilo", rekao je jedan u sudnici.

Balakrishnanu je određen pritvor do 29. januara do kada će psihijatri pripremiti izvještaj, nakon čega će mu biti određena kazna.

Kult je osnovao 1970-ih godina kada je došao u Veliku Britaniju iz Singapura. Osnovao je komunu koju je zvao Radnički institut u Brixtonu. Narednih 30 godina "ispirao je mozak" svojim sljedbenicama. Jedna od njih je zatrudnjela i rodila mu kćerku koju su zarobili. Na Božić 1996. godine, žena je pala sa prozora na drugom spratu i preminula nekoliko mjeseci poslije. Kćerka je pobjegla u maju 2005. godine i sve prijavila policiji. No, policija nije učinila svoje i vratila je kući. Uspjela je ponovo pobjeći kada je napunila 30 godina i tada je podignuta optužnica protiv njega.