Svijet
1

Lider Hamasa nakon 45 godina ponovo u Gazi

Anadolija
Predsjednik političkog krila Hamasa Halid Mesal nakon 45 godina je, uz velike mjere sigurnosti, preko graničnog prelaza Refah stigao u Gazu, javio je reporter agencije Anadolija.

Nakon ulaska u Gazu Mesal je pao na tlo i učinio sedždu izražavajući zadovoljstvo što se ponovo nalazi na teritoriju Gaze, gdje su mu svečani doček pripremili premijer Palestine Ismail Heniye i velika skupina građana.

Mesalu je za vrijeme režima Hosni Mubaraka bio zabranjenen ulazak u Gazu preko egipatske teritorije. On je doputovao u posjetu Gazi kako bi sutra prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice osnivanja pokreta Hamas.

Mesal će se u subotu obratiti Palestincima u Gazi, a u nedjelju će se sastati i sa porodicama žrtava stradalih u izraelskim napadima na Gazu.

Na ulicama i trgovima u Gazi već su istaknute zastave Palestine. Na trgu El-Ketibe, gdje će se održati centralna svečanost, desetine radnika i dobrovoljaca još uvijek vrše pripreme za proslavu značajnog jubileja.

Na trgu je postavljena maketa rakete M-75 koju je proizveo Hamas. Spomenute rakete bačene su nedavno i na Tel Aviv kao odgovor na izraelske napade.