Halid Mesal pao na sedždu
2

Lider Hamasa nakon 45 godina po prvi put u Gazzi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik političkog krila Hamasa Halid Mesal nakon 45 godina je, uz velike mjere sigurnosti, preko graničnog prelaza Refah stigao u Gazzu.

Nakon ulaska u Gazzu Mesal je pao na tlo i učinio sedždu izražavajući zadovoljstvo što se ponovo nalazi na teritoriju Gazze, gdje su mu svečani doček pripremili premijer Palestine Ismail Heniye i velika skupina građana.

"Prvi put sam rođen 1956. godine. Moj drugi rođendan je kada sam preživio atentat 1997. godine. Ulaskom u Gazzu rođen sam po treći put. Moj četvrti rođendan će biti oslobađanje Palestine za šta se molim Bogu“, kazao je Mesal nakon ulaska u Gazzu.

On je dodao da je u posjetu Gazzi želio doći prošle godine nakon sporazuma između Hamasa i Fataha kao i prije posljednjeg izraelskog napada.

"Gazza je nebrojeno mnogo puta pretrpjela brojne nedaće. Majke stradalih heroja to najbolje znaju", dodao je Mesal.

Mesalu je za vrijeme režima Hosni Mubaraka bio zabranjen ulazak u Gazzu preko egipatske teritorije. On je doputovao u posjetu Gazzi kako bi sutra prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice osnivanja pokreta Hamas.

Halid Mesal je rođen 1956. godine u selu Silvad na sjeveru Ramallaha. Nakon "Šestodnevnog rata“ i izraelskog progona iz Zapadne obale, Mesal je 1967. godine sa porodicom prebjegao u Kuvajt.

Studirao je fiziku na Sveučilištu u Kuvajtu. Nakon osnivanja Hamasa postao je njegov predstavnik u Kuvajtu.

Kuvajt je napaustio 1991. godine i preselio se u Jordan gdje je 1997. godine preživio atentat za koji se odgovornim smatra izraelska tajna služba Mossad.

Nakon što je 1999. godine lider Hamasa protjeran iz Jordana, nastavlja živjeti u glavnom sirijskom gradu Damasku.

Zbog sukoba koji potresaju Siriju, Mesal je napustio Damask i prešao u glavni grad Katara, Dohu.