Zbog incidenta pred džamijom
0

Lider bugarskih nacionalista se potukao sa nezavisnim poslanikom

SRNA
Siderov u petak pred džamijom u Sofiji
Siderov u petak pred džamijom u Sofiji
Lider bugarske nacionalističke partije "Ataka" Volen Siderov i nezavisni poslanik Krman Ismailov potukli su se tokom emisije u studiju Bugarskog nacionalnog radija nakon verbalnog sukoba na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Do fizičkog sukoba je došlo tokom rasprave o tome ko je izazvao tuču ispred sofijske džamije Banja Baša u petak, nakon čega je radijska emisija prekinuta i puštena je muzika.

Nakon incidenta rukovodstvo Bugarskog nacionalnog radija je saopštilo da je nedopustivo da se najveći javni medij u zemlji koristi za širenje etničke, vjerske i nacionalne mržnje.

Voditelj emisije tvrdi da je inicijator tuče bio lider nacionalističke partije Siderov, koji je rekao da je sofijska džamija Banja Baša "gnijezdo ekstremista", a ne hram. 

"Tamo sjede sa noževima, a policija ne preduzima ništa. Vi ste opasnost za cijelu Evropu i treba da budete obuzdani", rekao je Siderov na talasima Bugarskog nacionalnog radija.

Ismailov je rekao da niko ne odlazi sa nožem u crkvu ili džamiju i da nije predstavnik etničke partije.

Ispred sofijske džamije Banja Baša u petak je došlo do sukoba pristalica "Atake" i muslimana koji su došli na molitvu pri čemu je povrijeđeno sedam osoba od kojih jedna teže. Sofijsko gradskog tužilaštvo podnijelo je četiri krivične prijave protiv vinovnika nereda.
Turska je osudila napad bugarskih nacionalista ispred džamije u Sofiji, ističući da se protivi jačanju "islamofobije u Evropi". "Očekujemo da izvršioci i podstrekači tih užasnih napada protiv slobode vjeroisposvijesti budu uhvaćeni i osuđeni", navodi se u protestnoj noti turskog Ministarstva inostranih poslova.