Svijet
0

Lider Al-Qaide u Iranu najavio osvetu zbog silovanja

FENA
Lider Al-Qaide u Iraku najavio je da se više od 300 ekstremista prijavilo da počini samoubilački napad u znak osvete zbog silovanja jedne pripadnice muslimana sunita u toj zemlji, prenijeto je na jednoj islamističkoj web-stranici.

U audioizjavi govornik, koji je sebe nazvao Abu Hamza al-Muhadžir, poznat i kao Abu Ajub al-Masri, poručio je sljedbenicima da "napadnu njihove kontrolne punktove, uđu u njihove kampove, isijeku ih na komade i izvade im srca", prenose agencije.

Do sada su izrečene dvije optužbe o silovanjima sunitskih žena.

Prvu je iznijela 20-godišnja devojka koja je rekla da su je silovala tri iračka policajca šiita nakon što su je zatvorili u njenu kuću u zapadnom dijelu Bagdada.

Drugu optužbu iznijela je 50-godišnja žena, također sunitkinja, iz Tal Afara, 420 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, koja tvrdi da su je silovala četvorica iračkih vojnika i da su pokušali silovati i njene dvije kćerke.

Al-Masri se obratio prvoj žrtvi poručujući joj da se u prvih 10 sati kako su saznali za vijest više od 300 boraca javilo da spremno počiniti samoubilački napad.

Al-Masri je dodao da je 50 dobrovoljaca pripadnika plemena Džanabi kao i djevojka, a da ih je više od 20 spremno da je oženi.

Ovo je bilo prvo obraćanje Al-Masrija otkada su irački zvaničnici rekli da je bio ranjen u sukobima prošle sedmice.

Američka vojska je, međutim, saopćila kako nema indicija da je povrijeđen.

Al-Masri je Egipćanin i pretpostavlja se da je vođa Al-Qaide u Iraku poslije smrti jordanskog ekstremiste Abu Musaba al-Zarqawija tokom zračnog napada SAD-a u junu 2006. godine.

Američka vojska opisuje Al-Masrija kao bliskog Zarqawijeva saradnika, koji se obučavao u Afganistanu i formirao prvu ćeliju Al-Qaide u Bagdadu.