Times
0

Ličnost godine iranska studentica Neda Soltan

FENA
Londonski dnevnik Times je na naslovnoj stranici u subotu objavio da je za ličnost godine izabrao Nedu Soltan, iransku studenticu ubijenu u junu tokom opozicionih protesta u Teheranu.

Snimka Nedinih posljednjih trenutaka, dok krvari na pločniku, načinjen mobilnim telefonom, obišao je svijet i ona je preko noći postala simbol otpora tiraniji, konstatirao je londosnki konzervativni dnevnik.

Times dodaje da je šest mjeseci nakon njene smrti, opozicioni pokret ne samo preživio hapšenja, mučenja, namještena suđenja i nasilnu represiju, već je ojačao i postao još uvjereniji u konačnu pobjedu.

Times se također osvrnuo i na sudbinu Liua Xiaoboa disidenta i istaknutog intelektualca u Narodnoj Republici Kini, koji je u petak osuđen na 11 godina zatvora zbog poziva na političku reformu u zemlji.

List konstatira da se zapadni standardi života koji su sve prisutniji u Kini protežu samo na ekonomiju, ali ne i na političku sferu, te da Zapad ne bi trebalo da se ogluši o diplomatsku važnost Liuovog slučaj.

U uredničkom komentaru, Times predlaže stvaranje novog Helsinškog sporazuma (koji je ustanovljen 1975. između država kapitalističkog zapada i socijalističkog istoka radi uključivanja poštovanja ljudskih prava kao integralnog dijela u odnosima dva bloka), jer, kako navodi list, "nije sve u trgovini".