Pregovori u Bijeloj kući
0

Libijsko pobunjeničko vijeće legitiman sagovornik

FENA
Bijela kuća je u petak navečer saopćila da je libijsko pobunjeničko Prijelazno nacionalno vijeće "legitiman i kredibilan sagovornik", ali ga nije službeno priznala kao predstavnika libijskog naroda.

Mahmud Jibril, drugi čovjek u pobunjeničkom vijeću, bio je na čelu delegacije koja se ranije u petak sastala u Bijeloj kući sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Tomom Donilonom.

"Tokom sastanka Donilon je rekao da SAD smatra Prijelazno nacionalno vijeće legitimnim i kredibilnim sugovornikom u ime libijskog naroda", saopćila je Bijela kuća, a prenijele agencije.

Donilon je naglasio, navodi se u saopćenju, da je libijski predsjednik Moamer Gaddafi izgubio legitimitet da vlada i ponovio poziv američkog predsjednika Baracka Obame da odmah napusti vlast.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je da se pitanje službenog priznanja ovog vijeća kao predstavnika libijskog naroda još razmatra i da se procjenjuju njegove mogućnosti.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je rekao da je izaslanstvo libijskih pobunjenika imalo razgovore u State Departmentu, ali da nije donesena odluka o priznavanju pobunjeničkog vijeća, niti o novom financiranju pobunjenika.

Predsjednik Barack Obama u petak je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom o Libiji, nakon čega su obećali da će Alijansa nastaviti operacije u cilju zaštite civila, "dok god Gadafijev režim bude napadao svoje stanovnike".