Svijet
0

Libijski Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu za šest stranih medicinskih radnika

FENA
Libijski Vrhovni sud u srijedu je potvrdio smrtne kazne za pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog doktora osuđene da su zarazili više od 400 djece virusom AIDS-a. Presuda, međutim, ne bi mogla biti konačna riječ u tom slučaju.

Libijsko Vrhovno pravosudeno vijeće, kojim rukovodi ministar pravde, moglo bi odobriti ili odbaciti presude ili odrediti blaže kazne.

"Sud je prihvatio žalbu u principu, ali je odbacio njen sadržaj, stoga je sud odlučio da potvrdi presudu protiv njih", izjavio je sudija Rathi Dahan u sudnici, javio je AP.

Pet sestrara i palestinski doktor nisu bili prisutni u sudnici na saslušanju žalbe.

U objavi presude sudija nije spomenuo dogovor objavljen u utorak između fondacije koju predvodi sin libijskog lidera. Fondacija Gadafi saopćila je da su djeca zaražena HIV-om postigla sporazum sa sestrama i doktorom, ali nije pružila nikakve detalje.

Libija je pod intenzivnim međunarodnim pritiskom da oslobodi šestero zdravstvenih radnika koji negiraju da su zarazili djecu. Slučaj je postao glavna prepreka libijskim pokušajima da obnovi veze sa Sjedinjenim Državama i Evropom. Američki predsjednik Bush pozvao je ovih mjeseci Libiju da oslobodi medicinske radnike.

Šestorka je počela raditi u bolnici u gradu Bengaziju 1998. godine i uhapšena je godinu dana kasnije nakon što je više od 400 djece zaraženo HIV-om. Petero djece je umrlo.

Tužba insistira na tome da je šestorka zarazila djecu namjerno u eksperimentu nalaženja lijeka za AIDS. Eksperti odbrane svjedočili su da su djeca zaražena zbog nehigijenskih uslova u bolnici. Tokom svjedočenja, medicinski radnici su izjavili da su od njih izvlačena svjedočenja pod mučenjem. Nekoliko sestara je izjavilo da su silovane kako bi pod prisilom priznale krivicu.

Medicinski radnici, koji su u pritvoru od 1999. godine, osuđeni su na smrt u 2004. godini, ali je Vrhovni sud naredio novo suđenje nakon međunarodnog zgražanja nad presudom.

U presudi koja je šokirala mnoge u Evropi, drugo suđenje je okončano istom presudom u decembru uprkos naučnim izvještajima objavljenim sedmicama ranije u kojima se navodi da je HIV divljao bolnicom prije nego što je šestorka počela raditi u njoj.

Dvojica Libijaca - policajac i doktor - izvedeni su na suđenje pod optužbama za mučenje medicinskih radnika i kasnije su oslobođeni - što je dovelo do toga da šestorka bude izvedena na novo suđenje zbog uvrede. Oni su oslobođeni optužbi za uvredu u maju.