Želio da mu se sudi
0

Libijski premijer Mahmoud Jibril bi volio da Gadafi nije ubijen

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski premijer Mahmoud Jibril bi volio da je bivši libijski diktator Muamer Gadafi živ, piše BBC.

"Želio sam znati zašto je libijskom narodu uradio to što je uradio. Volio bih da sam tužitelj na njegovom suđenju", kazao je Jibril te dodao da bi volio da je Gadafi doživio suđenje za svoja djela.

Jibril se slaže da bi trebalo provesti međunarodnu istragu o Gadafijevoj smrti dok god se poštuju pravila o pokopu u skladu sa islmaskim pravilima.

Dopisnici BBC-ija iz Libije javljaju da su pojedini Libijci zabrinuti brutalnošću i ponižavajućim načinom na koji je Gadafi ubijen.

U međuvremenu, vođa snaga Nacionalnog prijelaznog vijeća (NPV), koje su zarobile Muamera Gadafija, Omran al-Oweib, iznio je detalje o posljednjim "pukovnikovim" trenucima.

"Nisam vidio ko ga je ubio ni iz kakvog oružja je ubijen. Neki od boraca su htjeli da ga upucaju, ali sam se trudio da ga održim u životu. Pokuša sam spasiti njegov život", kazao je Omran al-Oweib.

Zavničnici Nacionalnog prijelaznog vijeća će danas odlučiti šta će uraditi sa tijelima Gadafije i njegovog sina Mutasima, koja leže u u hladnjači klaonice u Misrati.