Nakon četiri dana borbe
0

Libijski pobunjenici zauzeli grad Sabratu

FENA
Foto: AP/Arhiv
Foto: AP/Arhiv
Snage libijskih pobunjenika u četvrtak su proslavile osvajanje grada Sabrate na obalnoj cesti između granice s Tunisom i glavnog grada Tripolija, nakon četiri dana borbi s jedinicama vlade Moammera Gaddafija.

Zadržavanjem Sabrate pobunjenici bi ojačali nadzor nad linijama opskrbe Tripolija iz Tunisa, koje su uglavnom prekinuli zauzimanjem Zavije, ranije ove sedmice.

Reutersov tim u Sabrati, na libijskoj obali oko 80 km zapadno od Tripolija, izvijestio je da je skupina od 200 pobunjenika u središtu grada pucala u zrak iz pušaka i protuzračnih topova slaveći pobjedu.

Borci i mještani rekli su Reutersu da pobunjenici nadziru 90 posto Sabrate, te da je do preokreta došlo kada je NATO bombardirao objekt za vojnu obuku u središtu grada. Nakon tog zračnog udara, pobunjenici su ušli u objekt i zaplijenili oružje, prenijela je Hina.

Sabrata je drevni rimski grad s amfiteatrom i obnovljenim kazalištem u kojem je Benito Mussolini gledao predstave tokom talijanske kolonijalne vladavine. Nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske baštine.

Libijski pobunjenici preuzeli su danas i kontrolu nad rafinerijom nafte u Zaviji na zapadu Libije, te su blokirali glavnu cestu koja ide prema Tripoliju, dodatno izolirajući uporište Moamera Gaddafija.

Napredak pobunjenika posljednjih dana odsjekao je Gadafijeve snage od njihovih glavnih pravaca opskrbe, čime se dugogodišnji Gaddafijev režim našao pod iznimno velikim pritiskom.