Svijet
0

Libijski pobunjenici ušli u Ajdabiyu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobunjenici u Libiji, potpomognuti zračnim udarima koalicijskih snaga, preuzeli su u subotu kontrolu nad strateški važnim gradom Ajdabiyom, na istoku zemlje, koji su držale snage Moamera Gadafija, javio je AFP.

Izvještač AFP-a je javio da su obrambene pozicije na kojima su se nalazile snage Gadafija i koje su bombardirane u subotu rano ujutro bile napuštene, a pobunjenici su na vozilima ušli u grad, trubeći sirenama.

Ajdabiya je grad bogat naftom i nalazi se oko 150 kilometara južno od pobunjeničkog uporišta Benghazija.

Prema ranijim izvještajima, prostor jednog vojnog položaja u Tajuri, u istočnom predgrađu Tripolija, u subotu ujutro je bio u plamenu nakon što su taj dio grada potresle tri snažne eksplozije.

Prema riječima stanovnika, eksplozije u Tajuri su se dogodile jedna za drugom, a na meti je bila lokacija na kojoj se nalazi vojni radar, koji još gori.

Pentagon je u petak saopćio da je prema izvještajima kojima raspolaže Gadafi počeo naoružavati dobrovoljce za borbu protiv opozicije, da praktično nema nikakvu protuzračnu obranu i da je nakon sedam dana zračnih udara, umanjena njegova sposobnost zapovijedanja i održavanja trupa na terenu.

Libijsko ministarstvo zdravlja je u međuvremenu saopćilo da je za četiri dana od početka zračnih udara koalicije na Libiju ubijeno najmanje 114, a ozlijeđeno 445 ljudi.