Abu Dhabi
0

Libijski pobunjenici traže tri milijarde dolara

FENA
Pobunjenicima u Libiji potrebno je tri milijarde dolara za hranu i za zarade građanima u naredna četiri mjeseca, saopćili su predstavnici pobunjenika u Abu Dhabiju.

Prema njihovoj procjeni, zamrznuta libijska sredstva u Italiji iznose sedam milijardi dolara, a predstavnik pobunjenika Abdurahman Mohamed Šalgam kaže da bi ona mogla biti iskorištena za finansiranje pobunjenika koji drže veliki dio istočne Libije.

Na konferenciji u Abu Dhabiju učestvuje i američka državna tajnica Hillary Clinton i predstavnici NATO-saveza, javljaju agencije.

Američki predstavnici su najavili da će apelirati na arapske države da daju više sredstava za pobunjenike sa sjedištem u Bengaziju.

"Gadafijevi dani su odbrojani, mi radimo s našim međunarodnim partnerima, kroz UN, na planu koji je neizbježan: Libija poslije Gadafija", istakla je američke državna tajnica.

Ona, međutim, nije ponudila direktnu finansijsku pomoć SAD-a pobunjenicima, već samo 26,5 miliona dolara za pomoć žrtvama i izbjeglicama libijskog sukoba.