Svijet
0

Libijski pobunjenici raspustili izvršni odbor

FENA
Mustafa Abdel Jalil
Mustafa Abdel Jalil
Libijski pobunjenici su raspustili izvršni odbor, nezadovoljni zbog uloge koju su neki članovi prijelazne vlade imali u nedavnom hapšenju i ubistvu glavnokomandujućeg pobunjeničkih snaga generala Abdela Fataha Junisa i načina na koji se vodi istraga o tom slučaju.

Glasnogovornik pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća Abdel-Hafiz Goga rekao je u ponedjeljak arapskoj televiziji Al-Jazeera da je od lidera pobunjenika Mahmuda Jibrila, koji je bio na čelu odbora, zatraženo da formira novi izvršni komitet ministara.

Junis, nekadašnji saveznik libijskog lidera Moammera Gaddafija i bivši ministar unutrašnjih poslova Libije, koji je prešao na stranu pobunjenika, ubijen je 28. jula pošto je povučen s fronta u Bengazi, gdje je priveden kako bi pred pravosudnim odborom svjedočio o pobunjeničkoj vojnoj kampanji, podsjetio je Reuters.

Pobunjenici su saopćili da su ga ubili naoružani napadači.

Iako je istraga još u toku, poznato je da je nalog za hapšenje potpisao istaknuti član pobunjeničkog vijeća Ali Esavi.

Agencija AFP je javila da je predsjedavajući Vijeća Mustafa Abdel Jalil smijenio nekoliko visokih funkcionera, među kojima ministre finansija, odbrane i informiranja.