Svijet
0

Libijski pobunjenici: Ponuda Gaddafiju više ne važi

FENA
Mustafa Abdel Jalil
Mustafa Abdel Jalil
Lider libijskih pobunjenika Mustafa Abdel Jalil izjavio je u srijedu da je pobunjeničko vijeće bilo ponudio Gaddafiju da ostane u Libiji pod uslovom da podnese ostavku, ali da je vrijeme za realizaciju takve ponude sada već isteklo.

"Ponuda više ne važi", rekao je Abdel Jalil novinarima u Benghaziju, gradu na istoku zemlje koji drže pobunjenici, prenosi Reuters.

Jalil je podsjetio da je ponuda predstavljena prije mjesec dana posredstvom specijalnog izaslanika UN-a za Libiju Abdelilah el-Katiba, ali da je rok od dvije nedjelje za njeno realizovanje istekao.

Upitan za stav povodom ideje o podjeli vlasti u Libiji Abdel Jalil je kazao da je to "smješno", ali nije želio da iznese dodatne detalje.

El Katib je u saopćenju, objavljenom u utorak navečer u New Yorku, kazao da je međunarodna zajednica "duboko podjeljena o pitanju na koji način postići političko rješenje"u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Specijalni izaslanik UN-a je početkom sedmice posjetio sjedište pobunjenika u Benghaziju na istoku zemlje, kao i prijestonicu Tripoli.