Svijet
0

Libijski pobunjenici ostali bez novca

FENA
Mahmoud Jibril
Mahmoud Jibril
Predsjednik izvršnog vijeća libijskih pobunjenika iz Benghazija Mahmoud Jibril zatražio je u četvrtak u Beču pristup finansijskim sredstvima Libije, koje je zamrzla međunarodna zajednica.

On je, na zajedničkoj pres-konferenciji, poslije razgovora s austrijskim vicekancelarom i šefom diplomatije Michaelom Spindeleggerom, kazao da zamrznuta sredstva treba da budu dostupna kako bi se ljudima prije svega kupile namirnice i lijekovi. Novac ne nedostaje samo za osnovno snabdijevanje, već i za infrastrukturu, na primjer u sektoru obrazovanja, ukazao je predstavnik Nacionalnog prelaznog vijeća, prenose agencije.

"Nemamo više novca. Nećemo moći ponovo otvoriti škole ako nemamo novca", upozorio je Jibril dodajući da je obrazovanje važno kako bi se postavile smjernice za budućnost i formirali budući kadrovi.

"Radi se prije svega o izgradnji civilnog društva, ali i o boljem obrazovanju za djevojke, na primjer", dodao je on. Spindelegger je rekao da će kancelarija za međunarodno pravo u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova provjetiti da li je moguće osigurati pristup zamrznutoj državnoj imovini Libije. On je takođe obećao da će Austrija uskoro dopremiti 20 tona pomoći, u obliku namirnica, prije svega za bebe, lijekova i hemikalija za prečišćavanje vode, u Libiju.

"U pružanju pomoći Libije učestvuju velike austrijske firme, među kojima je i OMV, koje i dalje imaju veliki ekonomski interes u toj zemlji", dodao je on.

Jibril je rekao da Nacionalno vijeće nema mogućnosti da preko isporuka nafte dođe do para, te dodao da bi ponovno potpuno uspostavljanje ovog posla moglo trajati par godina.

Spindelegger je u četvrtak prenio svom sagovorniku da Austrija Nacionalno prelazno vijeća priznaje kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

"On je taj s kojim ćemo razgovarati o Libiji budućnosti. Zbog toga smo razgovarali i o budućim ekonomskim odnosima, kada se okončaju borbe, i kada Libija pređe u demokratsku pravnu državu. Ta budućnost je jasno bez režima Moammara Gaddafija", rekao je on.