Svijet
0

Libijski pobunjenici odbili ponudu za pregovore s Gadafijem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nacionalno libijsko vijeće, koje su formirali protivnici libijskog vođe Moamera Gadafija, odbilo je u utorak ponudu libijskog vođe za održavanje pregovora na kojima bi bilo pronađeno rješenje za krizu u Libiji, dok su predstavnici vlasti saopćili da takvih ponuda nije ni bilo.

Glasnogovornik Nacionalnog libijskog vijeća Mustafa Geriani izjavio je Reutersu da je ponuda libijskog vođe odbijena jer oni "nemaju razloga da razgovaraju s nekim ko je prosuo libijsku krv i nastavlja to činiti i dalje".

"Nećemo pregovarati s njim. On zna gdje se nalazi aerodrom u Tripoliju i sve što treba da se dogodi jeste da ode i zaustavi krvoproliće", izjavio je Geriani za AFP.

Jedan dužnosnik libijske vlade, koji nije želio da mu bude navedeno ime, oštro je demantirao da je Gadafijev režim uopće i ponudio razgovore s vođama pobunjenika, navela je francuska agencija.

Televizija Al-Jazeera je prenijela izjavu glasnogovornika libijskog ministarstva vanjskih poslova da je vijeće interno tijelo koje su oformili pobunjenici i da ne zaslužuje odgovor libijskih vlasti. Prema istoj televiziji, Vijeće je saopćilo da neće goniti Gadafija za zločine za koje ga optužuje ukoliko ode sa vlasti.

U međuvremenu su protivnici libijskog vođe saopćili da su Gadafijeve snage izvršile zračni napad na Ras Lanuf, ali, kako su naveli, njihov posljednji kontrolni punkt se još uvijek nalazi na istom mjestu, a Gadafijeve snage nisu napredovale na tome području. Pobunjenici drže pod kontrolom i grad Es Sider.

U Misratahu, koji je također pod kontrolom Gadafijevih protivnika, a koji se nalazi između Tripolija i istočne linije sukoba, zbog nedostatka bolničkih kreveta ranjeni su smješteni i po hodnicima medicinskih ustanova.

Zawiyah, koji se nalazi oko 50 kilometara od Tripolija, još uvijek je u rukama Gadafijevih protivnika, ali su ga njegove snage okružile i tamo se vode žestoke borbe.

Ministri zemalja članica NATO-a sastat će se u četvrtak u Bruxellesu, dok će u petak biti održan vanredni samit EU-a radi rješavanja krize u Libiji.

Najviše pažnje bit će posvećeno britansko-francuskom prijedlogu o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije, koji je dobio potporu Arapske lige i Organizacije islamske konferencije, ali da bi bio usvojen na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, moraju ga podržati i Kina i Rusija, čiji je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov već izjavio da "Libijci moraju sami riješiti svoje probleme".

Bijela kuća je saopćila da razmatra, pored ostalih, i opciju naoružavanja Gadafijevih protivnika, dok je ministar obrane Robert Gates upozorio da bi svaku intervenciju morala odobriti međunarodna zajednica.