Svijet
0

Libijska vlada demantuje da su napadi nastavljeni nakon prekida vatre

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Samo četiri sata nakon što je libijska vlada proglasila prekid vatre, tvrdeći da u petak nije poduzela nijednu vojnu akciju, pobunjenici u toj zemlji saopćili su da Gaddafijeve snage nastavljaju s napadima.

Pobunjenici tvrde i da su s predstavnicima Zapada razgovarali o mogućim zračnim napadima protiv vojske Moammera Gaddafija.

Glasnogovornik vlade u Tripoliju Musa Ibrahim saopćio je ranije da je vojska već provela u praksi prekid vatre i da u petak nije izvela nijednu vojnu operaciju.

Dužnosnik pobunjeničkog vojnog savjeta Khaled al-Sayeh rekao je međutim, na konferenciji za novinare u Benghaziju da "Gaddafijev režim nikada nije prestao napadati narod", prenio je AFP.

"Do ovog trenutka on i dalje napada mjesta koja su pod opsadom", rekao je Sayeh i dodao da je riječ o "konstantnom granatiranju" gradova Zintan, Ajdabiya i Misratah.

Libija je ranije u petak proglasila obustavu vatre u cijeloj zemlji kako bi se zaštitili civili u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja je usvojena u četvrtak uvečer.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojio je rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba "svih neophodnih mjera" da bi se zaštitili civili od napada trupa Moammera Gaddafija.