Sastanak u Parizu
0

Libiji na raspolaganju 15 milijardi dolara za obnovu

FENA
Sastanak u Parizu
Sastanak u Parizu
Učesnici međunarodne konferencije o Libiji, koja je održana u u Parizu na poticaj francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, novim su vlastima u Libiji odmah stavili na raspolaganje 15 milijardi dolara za obnovu a od njih zatražili da rade na pomirenju i demokraciji, prenose agencije.

"Predstavnici Libije zatražili su od nas, 63 nazočne zemlje, odmrzavanje sredstava i mi smo odmah idući od izaslasntva do izaslanstva uspjeli dogovoriti odmrzavanje 15 milijardi", rekao je Sarkozy.

Francuski predsjednik rekao je da Muamer Gadafi treba biti uhićen a da će libijski narod odlučili hoće li mu se suditi u zemlji ili će ga predati međunarodnim sudovima. Sarkozy je od novih vlasti u Libiji zatražio da se angažiraju "na procesu pomirbe i oprosta".

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil rekao je da islam potiče opraštanje i pomirbu te da treba poštivati pravnu državu.

"Moramo se usredotočiti na razvoj, obnovu škola, zdravstva. Bili smo prvenstveno usredotočeni na odmrzavanje sredstava i možda možemo u idućoj fazi početi izvoziti", kazao je on.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je na konferenciji objavio da je Europska unija danas ukinula sankcije i blokadu imovine 28 libijskih ekonomskih entiteta, među kojima su banke, naftne tvrtke i luke.

Sastanku u Parizu prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.