Svijet
0

Libijci žele da NATO ostane do kraja godine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdeldžalil zatražio je u srijedu u Dohi da snage NATO-a ostanu u njegovoj zemlji bar "do kraja godine".

"Sada kada smo pobijedili, libijski narod želi da NATO produži s operacijama bar do kraja godine", izjavio je Abdeldžalil na otvaranju sjednice sa zapovjednicima vojnih stožera zemalja koje su vojno angažirane u Libiji.

On je naglasio da njegov zahtjev ima za cilj "osiguravanje zaštite granica kako bi se spriječila doprema oružja iz susjednih zemalja" i "zaštita Libijaca koji su zbog Gadafijevog režima pobjegli u susjedne zemlje".

Skup u Dohi se održava tri dana nakon što je Nacionalno prijelazno vijeće proglasilo potpuno "oslobođenje Libije", nakon smrti Moamera Gadafija.

NATO je odgodio za petak donošenje odluke o ovom pitanju kako bi obavio nove konsultacije s UN-om i Nacionalnim vijećem, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Na prethodnoj sjednici u petak, Vijeće ambasadora je odredilo 31. oktobar za završetak operacije "Ujedinjeni zaštitinik", sedam mjeseci nakon što je Atlantski savez preuzeo zapovijedanje međunarodnim vojnim operacijama koje su počele 19. marta, s mandatom UN-a.