Svijet
0

Libija: Žestoki zračni napadi NATO-a na Tripoli

FENA
NATO je u noći na petak žestoko napao Tripoli iz zraka, objavila je libijska državna televizija, a vlada pukovnika Moammara Gaddafija osudila je sabotažu naftovoda koji snabdijeva jedinu rafineriju u zemlji, za koju su optužili pobunjenike.

Više snažnih eksplozija potreslo je rano u petak libijsku prijestonicu koju su nadlijetali avioni, izvijestio je novinar AFP-a. Desetak uzastopnih detonacija odjeknulo je gradom oko 1.30 sati po lokalnom vremenu.

Libijska televizija je nešto poslije izvijestila da su "civilni i vojni objekti" u Helat al-Ferdžanu, u jugoistočnom predgrađu Tripolija, bili "meta napada križarskog kolonijalnog agresora".

Pobunjenici su pak sabotirali naftovod u Džeel Nefusi, na jugozapadu prijestonice, koji snabdijeva jedinu rafineriju u zemlji koja još radi, rekao je u četvrtak navečer zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim.

"Pobunjenici su zatvorili ventil na naftovodu i zalili ga velikom količinom armiranog betona u Al-Rajaniji", rekao je Kaim na pres-konferenciji, govoreći o nestašici struje u Tripoliju i okolini.

Po njegovim riječima, cjevovod snabdijeva rafineriju u Zavijahu, 50 km zapadno od Tripolija, plinom i mazutom koji se zatim koriste za proizvodnju struje.

Kaim je kazao da je NATO bombardirao plinsku turbinu na istom području i visokonaponsku trafostanicu u Džefari, jugozapadno od Tripolija.

Osudio je "piratski napad" na tanker u vlasništvu vlade koji je plovio u Tripoli s 39.000 tona goriva.

Rekao je da se zbog nestašice električne energije kvare lijekovi i hrana te ocijenio da NATO "želi izazvati humanitarnu krizu u Libiji".

Tanker "Kartagena" pristao je u četvrtak oko podneva u luku Benghazi, na istoku Libije, a pobunjenici na brodu rekli su da su ga zarobili u vodama ispred Tripolija.

Tanker dug gotovo 200 metara odmah je pristao uz gat za iskrcavanje naftnih proizvoda, nekoliko desetaka metara od drugog libijskog tankera Anvar Afrikije koji su također sredinom marta zarobili pobunjenici.

"Operacija je protekla "uz pomoć NATO-a" koji trenutno ima 17 brodova na Sredozemnom moru kako bi nadzirao primjenu UN-ova embarga na uvoz oružja u Libiju", rekao je pobunjenički oficir koji je sudjelovao u pregledavanju broda, ne navodeći tačne okolnosti pregleda.

NATO-ov glasnogovornik u Napulju rekao je pak da je "Kartagenu" zarobio Sjevernoatlantski savez ali da joj je odobrio nastavak puta u Benghazi, pošto je zapovjednik odgovorio na niz pitanja.

Gubitak ovog tankera je težak udarac za Tripoli dok pitanje goriva postaje presudno s obje strane ratišta u Libiji gdje se narodna pobuna početa prije šest mjeseci prometnula u oružani sukob.