Svijet
0

Libija: Vlada optužila NATO za pogibiju 85 osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U zračnim napadima NATO-a poginulo je 85 osoba u selu u blizini grada Zlitena, rekao je Mussa Ibrahim, vladin glasnogovornik, koji je prozvao ovaj događaj "masakrem" civila.

Selo Majer, deset kilometara južno od Zlitena, napadnuto je u ponedjeljak navečer kako bi bio "osiguran ulazak pobunjenika" u grad pod Gaddafijevom vlasti, prenosi u utorak AFP.

"Nakon što su prve tri bombe bačene oko 11 sati navečer, mnogi stanovnici tog područja počeli su trčati prema bombardovanim kućama kako bi spasili svoje voljene. Nakon toga dodatne tri bombe su bačene. U masakru je stradalo 33 djece, 32 žene i 20 muškaraca iz 12 porodica", rekao je Mussa Ibrahim reporterima.

Pobunjenici koji su se borili u okolici Zlitena, 120 kilometara istočno od Tripolija rekli su u ponedjeljak da im ponestaje municije u pokušajima sprječavanja napada lojalističkih snaga.

Abdul Wahab Melitan, glasnogovornik pobunjenika u obližnjem lučkom gradu Misratu, izjavio je da su snage odane pukovniku Moammeru Gaddafiju izvele napad na njihove pozicije u nedjelju u regiji Souk Telat.

"Od tada su četiri pobunjenika ubijena, a četrdeset povrijeđeno", rekao je on.

Krećući se od Misrata, pobunjenici su prije sedmicu dana izvršili udar na centar Zlitena, na taj način isprovociravši žestoke sukobe. Poslije su se povukli na rubove grada, koji ima 200.000 stanovnika.

NATO u Bruxellesu je naveo da su avioni te alijanse bombardovale osam meta u Zlitenu u nedjelju, četiri kontrolne tačke, vojno postrojenje, odlagalište oružja i nekoliko lansera za rakete.

NATO još nije objavio izvještaj o zračnim napadima u ponedjeljak.