Svijet
1

Libija uništila posljednje zalihe Gadafijevog hemijskog oružja

Klix.ba
Muhammed Abdel Aziz
Muhammed Abdel Aziz
Libija je uništila posljednje poznate velike zalihe hemijskog oružja iz ere ubijenog vođe Muamera Gadafija, uključujući i bombe i granate ispunjene iperitom, izjavili su zvaničnici.

"Ovo je oružje predstavljalo prijetnju za sigurnost ljudi, okoliš, ili susjedne regije", rekao je ministar vanjskih poslova Muhammed Abdel Aziz, prenijela je libijska državna novinska agencija.

Ovi koraci su važni za razvoj Libije, posebno jer su zapadne zemlje zabrinute da oružje može doći u ruke islamističkih militanata i regionalne policije u vrijeme kada se Libija bori sa široko rasprostranjenim haosom, više od dvije godine nakon ustanka u kojem je svrgnut Gadafi.

Abdelaziz je rekao novinarima da su kanadski, njemački i američki stručnjaci pomogli u uništavanju zaliha hemijskog oružja u pogonu koji je oko 600 kilometara udaljen od glavnog grada Tripolija. Uništenje je, kazao je, obavljeno krajnje precizno.

Libijski zvaničnici su na konferenciji za medije istakli kako nije poznato da u Libiji postoje još neke zalihe hemijskog oružja.