Bit će pokazani javnosti
0

Libija: Uhvaćeni strani plaćenici na ispitivanju

SRNA
Musa Ibrahim
Musa Ibrahim
Snage lojalne Moameru Gadafiju uhvatile su sedamnaest stranih plaćenika i oni će poslije ispitivanja u Bani Validu biti pokazani javnosti, izjavio je večeras portparol svrgnutog libijskog lidera.

"Razgovarao sam sa momcima koji su ih uhvatili i oni su mi rekli da su plaćenici tretirani veoma dobro i da ih drže na veoma sigurnom mjestu", rekao je Reutersu putem telefona Musa Ibrahim.

On je dodao da će plaćeniti biti prikazani javnosti "kada za to dođe trenutak".

Ibrahim je ranije rekao sirijskoj televiziji "Ary" da su ovi muškarci zarobljeni u pustinji i da je riječ uglavnom o Francuzima, dvojici Engleza, jednom čovjeku iz Azije i jednom iz Katara.

Francuski ministar spoljnih poslova Alan Juppe izjavio je juče da Francuska nema plaćenike u Libiji.

Zvaničnici NATO-a, Francuske i Velike Britanije demantovali su ranije izvještaj televizije "Ary" u kojem je rečeno da među zarobljenicima ima pripadnika NATO-a.

Ibrahim je rekao da plaćenike u Bani Vladu ispituju oficiri Gadafijevih snaga u pokušaju da saznaju zašto su došli u Libiju i da će oni potom biti "pokazani svijetu".
Nije moguće provjeriti Ibrahimove tvrdnje, pošto u Bani Validu nema novinara.

Ibrahim je ponovio da je Gadafijevo zdravlje dobro, a moral visok, te da je spreman da se godinama bori protiv snaga novih libijskih vlasti.

"Ova borba može da potraje godinama. On je na to spreman zato što je ovo naša zemlja. Koju je to zemlju NATO napao i završio posao za nekoliko mjeseci? Pogledajte Afganistan, Irak, Somaliju. Mi imamo dovoljno oružja", rekao je Gadafijev portparol.

Ibrahim nije želio da kaže gdje se Gadafi nalazi, ali je prošle sedmice rekao da se pukovnik kreće u okolini rodnog grada Sirta.