Svijet
0

Libija: Ubijen vojni vođa pobunjenika

SRNA
Abdel Fatah Younes
Abdel Fatah Younes
Libijski general Abdel Fatah Younes, bivši zvaničnik režima pukovnika Moammera Gaddafija, koji se pridružio pobunjenicima ubijen je u četvrtak u Bengaziju, saopštio je Mustapha Abdel Jalil vođa Nacionalnog prelaznog komiteta.

Jalil je na konferenciji za novinare u Bengaziju naveo da je grupa naoružanih ljudi ubila Younesa i dvojicu njegovih bliskih saradnika.

On  je dodao da je uhapšen vođa grupe koja je izvršila ubistvo. 

Riječ je o šefu obezbjeđenja pobunjenika koji je u četvrtak priveo Younesa i dvojicu njegovih saradnika pod izgovorom da treba da ispita postojanje trenutnih veza Younesove porodice sa režimom Moammera Gaddafija.

Jalil je rekao da je Younes sa dvojicom svojih saradnika ubijen prije nego što je stigao na ispitivanje. Iako je optužio Gaddafija da pokušava da unese razdor među pobunjenike, Jalil nije optužio direktno Younesove ubice da su povezani sa Gaddafijevim režimom. 

On je naveo da je proglašena trodnevna žalost.

Younes je bio dio grupe koja je učestvovala u vojnom puču  1969. godine kada je na vlast došao pukovnik Moammer Gaddafi, bio je na funkciji  ministra unutrašnjih poslova  i početkom pobune protiv libijskog režima u februaru prešao na pobunjeničku stranu.