Svijet
0

Libija traži izvinjenje SAD-a zbog komentara o Gadafiju

FENA
Muamar Gadafi (Foto: Reuters)
Muamar Gadafi (Foto: Reuters)
Libijsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u srijedu da će odnosi te zemlje i SAD-a biti narušeni ako se Washington ne izvini za komentare koje je pomoćnik državne tajnice Philip Crowley uputio na račun govora libijskog predsjednika Moamera Gadafija.

Libijsko ministarstvo protestiralo je zbog "loše informiranosti" dužnosnika State Departmenta o Libiji i upozorilo da će to ako se ne poduzmu određene mjere, "imati negativan utjecaj na političke i ekonomske odnose između dvije zemlje", javila je libijska novinska agencija Jana.

Gadafi je 25. februara na skupu u sjeveroistočnom libijskom gradu Bengaziju, gdje se obilježavalo rođenje poslanika Muhameda, pozvao na džihad protiv Švicarske zbog referenduma protiv izgradnje minareta u toj zemlji.

Crowley je sljedećeg dana u Washingtonu usporedio taj Gadafijev govor s obraćanjem libijskog lidera Generalnoj skupštini prošle godine, koji je trajao sat i po, naveo je Reuters.

"To me je podsjetilo na taj dan u septembru, jednu od nezaboravnih sjednica Generalne skupštine UNa – mnogo riječi i mnogo papira koji lete svuda okolo, ne nužno mnogo smisla", rekao je Crowley.

Američka delegacija, u kojoj su bili direktori velikih američkih kompanija, posjetila je Tripoli prošlog mjeseca, u prvoj trgovinskoj misiji SAD-a u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina, što pokazuje trend produbljivanja trgovinskih odnosa dviju zemalja.

Odnosi Libije i Švicarske narušeni su 2008. godine kada je u Ženevi uhapšen sin libijskog predsjednika zbog optužbi da je tukao hotelsko osoblje, ali je ta optužnica ubrzo povučena.