Zbog nasilja
0

Libija suspendovana u Vijeću za ljudska prava UN-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalna skupština UN-a u utorak je jednoglasno suspendovala članstvo Libije u Vijeću za ljudska prava UN-a, zbog nasilja libijskih snaga sigurnosti protiv demonstranata.

Rezoluciju je usvojena konsenzusom u 192-članoj Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku na temelju preporuke Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je odluku da se Libiji suspenduje članstvo u vijeću, te da ono pokrene istragu o kršenju ljudskih prava u Libiji, kao i da Vijeće sigurnosti UN-a uputi kršenja humanitarnog prava u Libiji na Međunarodni kazneni sud (ICC).

"Te akcije šalju snažnu i važnu poruku - poruku s velikim posljedicama u regiji i izvan nje, da nema nekažnjivosti, da će oni koji počine zločine protiv čovječnosti biti kažnjeni, te da temeljna načela pravednosti i odgovornosti moraju preovladati", rekao je Ban.

Američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice, nazvala je akciju Generalne skupštine UN-a "oštrim ukorom, i to takvim koji su libijski čelnici sami zaslužili", te ponovila poziv Washingtona libijskom čelniku Moammeru Gaddafiju da odstupi s vlasti.

Odlukom Opće skupštine UN-a Libija nije trajno uklonjena iz Vijeća za ljudska prava, već je spriječeno njeno učestvovanje u radu tog tijela dok Generalna skupština ne odredi hoće li toj zemlji vratiti punopravni status članice vijeća.