Svijet
0

Libija suspendovana u Arapskoj ligi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Arapska liga suspendovala je u utorak sudjelovanje libijske delegacije na sastancima ove organizacije, javila je televizija Al-Arabiya.

Libiji je zabranjeno sudjelovanje na sastancima Lige sve dok Tripoli ne bude odgovorio na zahtjeve više hiljada demonstranata, prenose agencije.

U saopćenju Arapske lige se navodi da je ova organizacija odlučila "prekinuti sudjelovanje libijske vlade na sastancima Lige i svih tijela vezanih za nju sve dok libijske vlasti ne budu odgovorile na zahtjeve i garantovale sigurnost i stabilnost naroda".

Na sastanku Arapske lige u martu bit će odlučeno da li Libija "ispunjava svoje obaveze prema povelji Arapske lige u pitanju članstva", kaže se u saopćenju, objavljenom nakon kriznog sastanka stalnih predstavnika u Kairu.

Ovo tijelo koje broji 22 člana poručilo je da su "ambicije arapskog naroda ka slobodi, demokratskim reformama, razvoju i pravdi legitimne i moraju biti poštovane".

Sastanak Arapske lige sazvan je u utorak zbog širenja protesta na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi na kojima se traže demokratske promjene i nakon dva "ustanka u kojima su svrgnuti" predsjednici Egipta i Tunisa.

Protesti i dalje bjesne u Libiji gdje je od 15. februara ubijeno više stotina demonstranata, navode agencije.