UN upozorava
0

Libija suočena s nestašicom vode, hrane, lijekova...

FENA
(Foto: AP)
Koordinator Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja u Libiji Panos Mumcis upozorio je danas da je ta sjevernoafrička zemlja suočena s nedostatkom vode za piće, hrane, goriva i lijekova.

U šestomjesečnom građanskom ratu između libijskih pobunjenika i snaga Moamera Gadafija prekinute su linije za snabdijevanje i oštećena je infrastruktura.

Nekoliko agencija UN-a vratilo se u Tripoli kako bi odgovorilo na humanitarne potrebe stanovništva nakon što su prošle sedmice oslabili sukobi u prijestolnici.

Mumcis je rekao da je svjetska organizacija do sada dostavila 11 miliona flaša vode, a da će dopremiti 600 tona hrane, kao i lijekove u vrijednosti od 100 miliona eura, javio je AP.

S druge strane, koordinator UN-a za humanitarna pitanja u Libiji smatra da je pomoć koju UN pruža Libiji privremena i očekuje da će ova naftom bogata zemlja moći samostalno finansirati svoj oporavak od sljedeće godine.

Evropska povjerenica za međunarodnu pomoć Kristalina Georgijeva izjavila je jučer da je neophodno uputiti humanitarnu pomoć za oko 400.000 ljudi u libijskoj prijestolnici Tripoliju.

Ona je istakla da akutni problem postoji u drugim dijelovima Libije, ali da, s obzirom na dobru koordinaciju organizacije za pružanje humanitarne pomoći, neće doći do humanitarne katastrofe.