Svijet
5

Libija: Stvorene dvije državne novinske agencije, haos u zemlji se produbljuje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijska međunarodno priznata vlada saopćila je u ponedjeljak da će pokrenuti novu državnu novinsku agenciju kako bi smijenila onu koju su preuzele naoružane grupe koje su stvorile paralelnu vladu.

Tri godine nakon što su pobunjenici svrgnuli Muammara Gaddafija, ta država koja je veliki proizvođač nafte potonula je u anarhiju. Ona ima dvije vlade i dva parlamenta otkako su bivši pobunjenici iz zapadnog grada Misrate preuzeli prijestolnicu Tripoli u augustu, imenujući vlastitog premijera i prisiljavajući zvanično priznatu vladu da se preseli 100 kilometara istočnije.

Novi vladari Tripolija imenovali su nekoliko ministara i formirali su državnu televiziju, cementirajući svoju kontrolu nad zemljom iako Ujedinjene nacije i zapadne sile priznaju samo vladu premijera Abdullaha al-Thinnija, sada smještenu u Baydi.

Kako bi održala privid autoriteta, Thinnijeva vlada je saopćila da će pokrenuti novu državnu agenciju nazvanu Lana, istog imena kao i ranije, u Baydi, saopćio je njen čelnik Mahmoud al-Ferjani Reutersu putem telefona iz Bayde.