Nastavljaju se borbe za Sirt
0

Libija: Snage NTC-a tvrde da su ušle u Ben Valid

FENA
Snage lojalne prelaznim libijskim vlastima tvrde da su ušle u Ben Valid, jedan od posljednjih gradova još lojalnih pukovniku Muameru Gadafiju.

Vojni zapovjednici Prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC) saopćili su da su naišli na žestok otpor Gadafijevih loijalista u gradu, koji se nalazi oko 170 kilometara jugoistočno od prijestonice, Tripolija, prenosi BBC.

U međuvremenu, nastavljaju se borbe za Gadafijev rodni grad Sirt.

Televizijska stanica Arrai sa sjedištem u Siriji, koja podržava svrgnutog libijskog vođu Moamera Gadafija, potvrdila je u ponedjeljak da je Gadafijev sin Hamis ubijen u borbi 29. augusta, jugoistočno od glavnog grada Tripolija.

Vojni dužnosnici Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) objavili su u augustu da je Hamis ubijen u Tarhuni i pokopan u Ben Validu, ali dosad to nisu potvrdili izvori odani Gadafiju, čija je 42-godišnja vladavina okončana nakon ustanka.

Gadafijev obavještajni šef, Muhamned Abdulah al-Sanusi, također je ubijen u borbama, javila je TV Arrai.

Dva puta je javljeno da je Hamis Gadafi ubijen od izbijanja pobune protiv njegovog oca, ali oba puta nakon tih vijesti on se pojavio u javnosti.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague učinio je kratku posjetu libijskoj prijestonici, u okviru šire regionalne turneje po sjevernoj Africi.

Glavni cilj njegove posjete je da ponovo otvori britansku ambasadu u Tripoliju i sastane se s predsjedavajućim NTC-a Mustafom Abdulom Džalilom.

Osim toga što namjerava izvršiti pritisak na nove vlasti povodom nedavnih navoda o zlostavljanju zatvorenika, Hague je objavio paket dodatne pomoći za deminiranje okoline gradova Sirta i Beni Valida, gdje se borbe nastavljaju skoro dva mjeseca nakon pada Tripolija u ruke antigadafijevih snaga.

Hague je imenovao sir Johna Jenkinsa, bivšeg specijalnog britanskog izaslanika u Libiji, za britanskog ambasadora u toj zemlji.