Očekivani Gadafijev nasljednik
0

Libija: Saif al Islam pred sudom u februaru

SRNA
Saif al Islam
Saif al Islam
Saif al Islam, sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, bit će izveden pred sud u februaru, saopćio je libijski ministar pravde Salah Maragani na državnoj televiziji.

U saopćenju se navodi da će suđenje Saifu i bivšem šefu obavještajne službe Abdulahu al Senusiju početi čim se završi proces njihovog ispitivanja.

Suđenje je bilo zakazano za septembar prošle godine, ali je pomjereno zbog Al Senusijevog izručenja Libiji iz Mauritanije. Tužilaštvo se nadalo da će od njega dobiti informacije koje će moći da iskoristi protiv Gadafijevog sina, prenijela je agencija RIA novosti.

Saif al Islam bio je očekivani nasljednik svog oca na čelu Libije i aktivno je učestvovao u pokušajima gušenja pobune u 2011. godini.

Saifa su u novembru te godine uhvatili pripadnici opozicionih snaga uz pomoć NATO-a, poslije sedmomjesečnog građanskog rata, a Gadafi je uhvaćen i ubijen nedaleko od svog rodnog grada Sirta 20. oktobra.

Saifu želi da sudi i Međunarodni krivični sud, ali libijski zvaničnici odbijaju da ga izruče sudu u Hagu.

Advokati Gadafijevog sina tražili su da mu se sudi pred međunarodnim tribunalom, pošto strahuju da bi u Libiji mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu, iako mu libijski zvaničnici obećavaju pošteno suđenje.