Svijet
1

Libija: Prvo suđenje Gadafijevim pristalicama

FENA
Libija je u utorak počela prvi sudski postupak protiv petorice pristalica svrgnutog i ubijenog čelnika Moamera el-Gadafija koji su optuženi da su htjeli terorističkim napadima izazvati nestabilnost u zemlji.

Sudac Amer el-Turki nije pročitao optužnicu već je odmah na zahtjev advokata odbrane odgodio suđenje za sedmicu dana. Predsjednik suda Ali Ašab Muhamed rekao je da su optuženi uhapšeni u Zaviji, zapadno od glavnog grada Tripolija.

"Današnji slučaj je protiv skupine pristalica bivšeg režima. Oni su bili naoružani i planirali su izvesti terorističke akcije i stvoriti nestabilnosti", izjavio je on izvan sudnice, prenijela je Hina.

Optuženici su se u sudnici nalazili u prostoru iza rešetaka. To je prvi sudski proces Gadafijevim pristalicama.

Prijelazna vlada, imenovana u oktobru 2011. godine kako bi vodila zemlju do izbora u junu, ulaže velike napore u održavanje reda u zemlji u kojoj je nakon pada bivšeg režima velika količina oružja postala dostupna širokom krugu ljudi.

Međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava izrazile su bojazan da libijski pravni sistem nije u stanju ispuniti standarde međunarodnog prava.