Svijet
13

Liban proglasio dan žalosti zbog 50 ubijenih

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Danas je u Libana proglašen dan žalosti zbog 50 ubijenih i 350 ranjenih u dvije eksplozije u gradu Tripoliju na sjeveru Libana.

Gradonačelnik Tripolija Nadir Gazal je potvrdio da je u napadima ubijeno najmanje 50 i ranjeno više od 350 osoba.

Izvori sigurnosnih snaga Libana saopćili su da je bilo teško identifikovati osobe stradale u eksploziji.

Također, isti izvori navode da je u jednoj eksploziji korišteno 70 kilograma eksploziva, a u drugoj 60, dok je eksploziv aktiviran uz pomoć daljinskog upravljača.

"Oni koji su počinili ovaj zločin, uzimajući Tripoli za cilj, imali su namjeru da na ovaj način izazovu pobunu i da reaguju stanovnici Tripolija", kazao je libanski premijer Nejib Mikati i dodao da stanovnici Tripolija neće dozvoliti da im oslabi vjera u Boga i ljubav prema domovini.

Mikati je kazao da će za žrtve terorističkih napada u Tropoliju između 08.00 i 21.00 sati po lokalnom vremenu biti obilježen kao dan žalosti.

Libanski predsjednik Michel Suleiman kazao je da je cilj napada u džamijama u Tropoliju bio da se izazovu neprijateljstva u zemlji, pozivajući libanski narod da ne podlegne takvih manipulacijama.

Predsjednik Skupštine Libana Nebih Berri istakao je da iza eksplozija u Tripoliju i na jugu Beiruta stoji ista sila.

Na području Ruveysa na jugu Beiruta, poznatog kao tvrđava Hezbollaha i gdje živi većinsko šiitsko stanovništvo, prošle sedmice su smrtno stradale 24 osobe, a povrijeđeno je najmanje 300.

Hezbollah je u saopćenju osudio ovaj "teroristički napad".