Svijet
0

Libija privlači investitore zonom slobodne trgovine

FENA
Saadi Gaddafi (Foto: Reuters)
Saadi Gaddafi (Foto: Reuters)
Libijski zakonodavni odbor usvojio je seriju zakona koji će omogućiti da se na obali Sredozemnog mora izgradi velika zona slobodne trgovine.

Kako je Reutersu rekao sin libijskog vođe Moammera Gaddafija, Saadi Gaddafi, zemlja će investitorima ponuditi oslobađanje od poreza i carine i slobodno kretanje robe i kapitala. Zona će imati sopstveni sistem sudova, kao i berzu papira od vrijednosti.

Projekat je pripreman nekoliko godina, a njegov cilj je, prema Saadiju Gaddafiju, da ograniči zavisnost Libije od prihoda od prodaje nafte. Predviđeno oslobađanje od plaćanja carine važit će deset godina.

"Iako Libija ima i druge izvore, i dalje zavisimo uglavnom od nafte", rekao je Sadi Gaddafi.

On dodao da se "moramo više posvetiti industriji, stranim investicijama, turizmu i traženju drugih izvora".

Sin libijskog vođe je preduzetnik i vjerovatno je da će biti šef organa koji će upravljati zonom slobodne trgovine. Ideja o izgradnji takve zone nastala je prije nekoliko godina i za to je bila zainteresovana i jedna firma iz Dubaija, ali su radovi na projektu sporo napredovali.

Gaddafi je rekao da su potrebne zakone, koji će regulisati upravljanje novom trgovinskom zonom, odobrili njegov otac i brat Saif-Islam, koji je drugi najveći predstavnik Libije.

Saglasnost je naknadno dao i Opći narodni kongres, kao glavni zakonodavni organ Libije. U Libiji odluke donose Opći narodni odbori, koji prihvaćene odluke predaju dalje Opštem narodnom kongresu. To tijelo je prijedlog automatski usvojilo.