Svijet
8

Libija: Pojedini bh. građani odlaze zbog nesigurnosti, u Tripoliju zasad mirno

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema saznanjima Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju, u Libiji živi i radi između 100 i 200 građana BiH.

U jeku posljednjih nemilih događaja koji su zadesili dio Libije, portal Klix.ba kontaktirao je ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji.

"Ljudi su oprezni i mi savjetujemo građanima da ne putuju u Libiju. Ipak, nemamo informacije da je iko od naših građana stradao ili da je ugrožen. Istina, neki radnici se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, bilo da je razlog neplaćanje njihovog rada ili odlazak iz sigurnosnih razloga, ali mogu reći da su građani BiH u Libiji dobro, da je stanje u Tripoliju mirno i da nema nikakvih problema", rekao je za Klix.ba ambasador Ibrahim Efendić.

U petak je sa naftnog polja 650 kilometara jugoistočno od Tripolija oteto devet radnika, među kojima je Austrijanac srpskog porijekla Dalibor Savičić.

"Sreo sam se sa austrijskim ambasadorom koji pokušava doći do načina da oslobode svoga otetog građanina", rekao je Efendić koji je dodao da naši građani nisu obavezni javljati se u ambasadu, ali da prema njegovim informacijama na teritoriji gdje se dešavaju sukobi sa pobunjenicima i tzv. Islamskom državom nema bh. građana.

"Prema našim informacijama, a zanimali smo se u nekoliko navrata, u Sirtu najvjerovatnije nema naših građana. U njemu ima nekoliko građana Srbije koji su uglavnom medicinski tehničari i sestre", zaključio je Efendić.

Podsjećamo, oteti radnici najvjerovatnije su odvezeni u dio Sirta koji kontrolišu militanti IDIL-a. Također, u istom gradu su oteti egipatski Kopti koji su prije nekoliko sedmica smaknuti na obali Sredozemnog mora.