Novi poraz Gaddafijevih snaga
0

Libija: Pobunjenici zauzeli još jedan grad

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski pobunjenici zauzeli su danas još jedan grad zapadno od prijestolniceTripolija i proširili kontrolu nad obalskim autoputem koji povezuje glavni grad sa svijetom, javio je Reutersov izvještač.

Grupa od nekoliko stotina pobunjenika i njihovih pristalica proslavila je pobjedu u gradu Surmanu, mašući pobunjeničkim zeleno-crno-crvenim zastavama.

Iz grada Ziltana, istočno od Tripolija, stigao je izvještaj o pogibiji 32 pobunjenička borca tokom okršaja sa snagama lojalnim pukovniku Moammeru Gaddafiju.

Pobunjenički portparol izjavio je da je "veći dio grada oslobođen" i da se borbe trenutno vode zapadno od Ziltana. On je dodao da je ranjeno 150 pobunjenika.

Međunarodna organizacija za migraciju saopštila je da je organizovala evakuaciju nekoliko hiljada stranih radnika iz Tripolija.

Portparol ove organizacijeJemini Pandya  izjavila je da hiljade ljudi žele da napuste grad, jer se borbe sve više primiču libijskoj prijestolnici.

Ona je rekla da će evakuacija stranaca, uglavnom Egipćana, početi u roku od nekoliko dana i da će se vjerovatno odvijati morem.