Svijet
0

Libija: Pobunjenici kreću na Tripoli

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski pobunjenici koji su osvojili grad Bir al-Ghanam, 80 kilometara južno od Tripolija, najavili su u ponedjeljak da će krenuti na Gaddafijevu utvrdu u glavnom gradu.

Ovaj mali grad u pustinji najbliži je pobunjeničkim pozicijama prema Tripoliju i njegovo osvajanje tokom vikenda daje novu nadu bezuspješnoj šestomjesečnoj pobuni da se Gaddafi zbaci s vlasti, prenosi Reuters.

Pobunjenici su bili od sredine juna u okolini Bir al-Ghanam u nemogućnosti da napreduju. Oni navode da su Bir al-Ghanamu osvojili preko vikenda uz podršku NATO-ovih aviona.

Njihova naredna meta, kako su najavili, je Zawiyah, grad na sredozemnoj obali, 50 kilometara zapadno od Tripolija.

U Zawiyahu su bila dva neuspjela ustanka protiv Gaddafija u februaru. Mnogi pobunjenici koji su osvojili Bir al-Ghanam su rodom iz Zawiyaha, iako je veliki broj onih koji su sudjelovali u ustanku mrtvi ili u zatvoru.

"Naš cilj je da dođemo do Zawiyaha. Kada to uradimo gotovo je s Gaddafijem", rekao je pobunjenik Murad Bada.

Osvajanje Bir al-Ghanama je najveći uspjeh pobunjenika u nekoliko sedmica borbe na tri fronta diljem Libije. Međutim, to nije dovoljno kako bi se umanjila Gaddafijeva vlast.

Mala vojska pobunjenika koja se približava s juga glavnom gradu suočiti će se s mnogo većim otporom, gdje će Gaddafijeve snage pružiti mnogo težu borbu, a i libijski vođa može računati na određeni nivo podrške naroda.

Pobunjenički napredak na drugim mjestima zaustavljen je unutrašnjim podjelama i borbama, kao i nedostatkom iskustva u ratovanju.