Pobunjenici napreduju
0

Libija: Nastavljaju se borbe, Gaddafi poziva na oružje

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski pobunjenici napreduju u strateški veoma važnim gradovima Zaviji i Garjanu iz kojih se sa zapada i juga kontroliše pristup Tripoliju.

Prema izvještajima, borbe se vode u Zaviji, koji je udaljen oko 50 kilometara zapadno od Tripolija i Garjanu 80 kilometara južno od prijestonice.

Analitičari navode da ukoliko bi ovi gradovi pali po kontrolu pobunjenika, time bi Tripoli bio opkoljen na kopnu dok NATO blokira morske puteve. Preuzimanje kontrole nad Zavijom značilo bi prekretnicu u sukobu, jer bi time pobunjenici stekli prednost.

Iz Zavije se kontroliše glavni put zapadno od Tripolija ka Tunisu što je glavni pravac snabdjevanja Gaddafijevih snaga. Iz naftne rafinerije u Zaviji, koja je jedina na zapadu Libije, takođe stiže većina gorivo za njegove snage.

U svojim komentarima objavljenim na državnoj libijskoj televiziji Moammer Gaddafi je pozvao sve pristalice "da se spreme za borbu".

"Uzmite naoružanje i krenite u borbu za oslobođenje Libije centimetar po centimetar od izdajnika i NATO", navodi Gaddafi u objavljenom audio snimku veoma lošeg kvaliteta.

Portparol Gaddafijeve vlade rekao je da su gradovi Zavija i Garjan i "dalje pod punom kontrolom".
Gaddafijev kratki govor je njegovo prvo obraćanje javnosti od kako su pobunjenici pokrenuli ofanzivu oko Tripolija.

Agencija Reuters javila je da je održan sastanak između Gaddafijevih predstavnika i pobunjenika na ostrvu Djerba u Tunisu.

Pobunjenici su istakli crvenu, zelenu i crnu zastavu iznad pijace u centralnom dijelu Zavije, ali se i danas u gradu mogu čuti pucnjevi i eksplozije.

Ovaj grad je nakratko bio pod kontrolom pobunjenika  uranim fazama pobune protiv Gaddafijevog režima ali su odatle istjerani tenkovima i pretrpjeli su teške gubitke.

Tokom protekle sedmice, nekoliko stotina pobunjenika krenulo je sa planina Nafusa ka gradovima na obali u sklopu ofanzive s ciljem da se okonča višemjesečni zastoj u sukobu.

Jaka vatra iz automatskog naoružanja dopire i iz Ganije južno od Tripolija. Pobunjenici navode da su stigli do centralnog dijela tog grada i da je 70 posto po njihovom kontrolom.