Svijet
0

Libija: Dva ključna resora pripala pobunjenicima

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski Nacionalno prelazno vijeće dodijelio je dva ključna resora pobunjenicima, nakon njihove tvrdnje da su uklonjeni iz politike, javljaju agencije.

Zadatak Nacionalnog prelaznog vijeća nije bio lak, jer je moralo pomiriti različite regionalne i ideološki frakcije kako bi se očuvala krhka ravnoteža koja postoji u ovoj zemlji tri mjeseca nakon pada režima Moamera Gadafija, navodi Reuters.

Privremeni predsjednik libijske vlade Abdel Rahim al-Kib saopštio je juče da će ministar odbrane biti Osama al-Džuvali, komandant vojnog vijeća grada Zintan, čiji su borci u subotu 19. novembra uhvatili Gadafijevog sina u tom gradu oko 170 kilometara udaljenom na jugozapad od Triploija.

Ministar unutrašnjih poslova biće Favzi Abdelal iz pobunjeničke Misrate, čije su pobunjene jedinice uhvatile krajem prošlog mjeseca Gadafija, koji je Libijom upravljao 42 godine.

"Mogu da pružim uvjeravanja da je cijela Libija predstavljena u novoj vladi", rekao je juče Al-Kib na konferenciji za novinare u Tripoliju, prenela je agencija France Press.

Na čelu ministarstva za naftu i gas biće Abdelrahman bin Jaza, privremeni šef diplomatije biće Ašur bin Hajal, manje poznati diplomata iz Derne u istočnoj Libiji.

Ministarstvo finansija pripalo je Hasanu Ziglamu, dok će ministar omladine i sporta biti advokat Fethi Tarbel, čije je privođenje 15. feberuara bilo varnica za izbijanje pobune protiv Gadafijevog režima u Bengaziju.
Ovaj kabinet vodiće Libiju u očekivanju izbora koji bi trebalo da budu organizovani u roku od osam mjeseci.