Svijet
0

Libija: Desetine mrtvih i stotine ranjenih u sukobu građana i policije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski premijer zatražio je od svih naoružanih policija da napuste Tripoli bez izuzetka, nakon što su u sukobu sa naoružanim građanima poginule najmanje 32 osobe, a ranjeno gotovo 400.

"Oružje van ruku vojske i policije je opasno. Sve naoružane policije moraju napustiti Tripoli, bez izuzetka. Demonstracije su bile mirne i odobrene, a na demonstrante se zapucalo kada su ušli u oblast Gharghur, gdje se nalazi štab policije", rekao je Ali Zeidan, libijski premijer.

Libijski minister odbrane, Abdullah Al-Thani, skratio je svoju posjetu Jordanu i vraća se u zemlju.

Policija je otvorila vatru iz teškog automatskog oružja i bombardovala građane koji su se približili štabu. Hiljade demonstranata okupilo se u libijskoj prijestolnici, kako bi pozvali na pojačanje sigurnosti i okončanje vladavine policija, koje traje još od ustanka iz 2011. godine.

Demonstranti su marširali ka štabu policija noseći libijske zastave i skandirajući "Želimo vojsku, želimo policiju". Nakon otvaranja vatre, demonstranti su pobjegli, a zatim se vratili teško naoružani i napali zgradu štaba. Štab je spaljen, a demonstranti su opustošili i okolne zgrade koje su pripadale policiji.

Ministarstvo odbrane naredilo je oružanim snagama i policiji da se umiješaju i uspostave red. Desetine kamiona stigle su sa pojačanjem te zatvorile puteve kako bi okončale sukobe.

Proteste je izazvao nedavni niz uličnih sukoba u kojima je policija iz Misrate imala centralnu ulogu.