Bivši libijski ministar
0

"Libija bi mogla postati nova Somalija"

FENA
Moussa Koussa (Foto: Reuters)
Moussa Koussa (Foto: Reuters)
Bivši šef libijske diplomatije Moussa Koussa upozorio je da bi Libija mogla da postane "nova Somalija" ako izbije građanski rat.

"Pozivam sve strane da spriječe građanski rat u Libiji", rekao je britanskoj mreži BBC Koussa, najviši zvaničnik koji je napustio tu sjevernoafričku zemlju i otišao u Londonu.

"To bi moglo da izazove takvo krvoproliće da bi Libija postala nova Somalija", kazao je on.

Koussa se odlučno usprotivio ideji o podjeli Libije i ocijenio da je jedinstvo zemlje nužno za svako rješenje za krizu u njoj.

"Rješenje za Libiju poteći će od samih Libijaca, kroz demokratski dijalog", kazao je bivši ministar vanjskih poslova, koji je 30. marta neočekivano doputovao u London i podnio ostavku na funkciju u libijskoj vladi.

"Moja zemlja prolazi kroz teška vremena. Kada su nestale sigurnost i stabilnost, odlučio sam da podnesem ostavku. Više nemam kontakte s libijskim režimom", kazao je nekadašnji bliski saradnik Gaddafija.

Libijski pobunjenici su odbacili inicijativu Afričke unije za primirje, koju je libijski lider Moammar Gaddafi prihvatio i poručili da Gaddafi i njegovi sinovi moraju da odu s vlasti.

Ministri odbrane Italije, Velike Britanije i Francuske u utorak treba da razgovaraju o jačanju vojnog pritiska na Gaddafija.

NATO je proteklog vikenda intenzivirao napade na Gaddafijeve snage pošto su pobunjenici optužili zapadnu koaliciju za sporost.

Britanija i Francuska učestvuju u operaciji provođenja zone zabrane letova iznad Libije, dok talijanski avioni učestvuju u misiji prepoznavanja antiavionskih radara, ali ne pucaju, niti bacaju bombe.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gaddafijevog režima.