Izrael - Palestina
0

Liberman za razmjenu teritorija i naroda

FENA
Avigdor Liberman (Foto: AFP)
Avigdor Liberman (Foto: AFP)
Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman izjavio je danas da se pregovori o miru između Izraela i Palestinaca moraju usredsrediti ne samo na razmjenu teritorija, već i naroda.

On je precizirao da svaki Arapin, građanin Izraela, koji se bori protiv cionizma treba da postane građanin buduće palestinske države.

Osvrćući se na nedavnu izjavu generalnog sekretara Arapske lige Amr Muse da ta organizacija nikada neće priznati Izrael kao jevrejsku državu, Liberman je naglasio da se nedavno obnovljeni pregovori moraju baviti izraelskim Arapima.

"Princip koji treba da nas vodi u pregovorima nisu teritorije za mir, već razmjena i teritorija i naroda. Oni mogu biti članovi parlamenta u Gazi, za Hamas, Fatah, gdje god hoće, ali ne mogu uživati privilegije na obje strane", rekao je Liberman, aludirajući prije svega na članicu izraelskog parlamenta (Kneseta) Hanin Zoabi koja je 31. maja na konvoju brodova učestvovala u pokušaju probijanja blokade pojasa Gaze.

Liberman je zapravo sugerirao da izraelski Arapi koji nisu lojalni jevrejskoj državi treba da uzmu palestinsko državljanstvo, prenose agencije.

"Pitanje potreba građana Izraela treba da bude jedno od centralnih pitanja za pregovoračkim stolom u svjetlu palestinskog odbijanja da priznaju Izrael kao jevrejsku državu", kazao je Liberman na sjednici vlade.