Svijet
0

Liberman: Na Gazu moramo izvesti operaciju "Obrambeni štit 2"

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Liberman uputio je poziv da se na Gazu izvede operacija širokih razmjera, slična operaciji "Obrambeni štit" iz 2002. godine koja je izvedena na Zapadnu Obalu.

Šef izraelske diplomatije u izjavi za izraelski državni radio rekao je kako su raketni napadi pokrenuti iz Gaze povezani s ubistvom trojice izraelskih mladića. 

"Moramo izvesti operaciju 'Obrambeni štit 2', ali ovaj put operacija mora biti izvedena u Gazi. Ne gurajmo glavu u pijesak", poručio Liberman. 

On je također, kazavši da Hamas nakon formiranja vlade kompromisa, nastoji preuzeti palestinsku upravu i Zapadnu Obalu dodao da je Hamas bila i ostala teroristička organizacija.

"Preuzimanje ove regije mora se spriječiti odlučno u vojnom smislu, a to je moguće udarom na vojne snage", kazao je Liberman. 

Podsjećamo, operacija "Obrambeni štit" izvedena je 2002. godine za vrijeme mandata bivšeg premijera Ariela Sharona. U operaciji je stradalo 20 izraelskih vojnika i preko 200 Palestinaca. Tokom operacije koja se smatra jednom od najkrvavijih od 1967. godine naovamo zarobljeno je preko pet hiljada Palestinaca.