Svijet
30

Liberija okovana strahom: Oboljeli od ebole umiru sami na ulicama zbog stigme

Klix.ba
Centri za liječenje eboleu Liberiji su prebukirani s pacijentima koji su bolesni i koji umiru. Pacijenti dijele krevete, a umrli leže pored bolesnih. Veliki broj oboljelih od ebole radije umiru sami na ulicama.

Samo u ovoj zemlji umrlo skoro polovina ukupnog broja umrlih od ebole u svijetu, iako predsjednik Ellne Johnson Sirleaf tvrdi kako je sve pod kontrolom.

Cijele zajednice u okovane strahom zbog virusa i prestrašeni građani biraju da umru sami, bez ljekarske pomoći, zbog stigme koja vlada u vezi bolesti. Desetine žrtava ebole umire u svojim domovima u Monroviji, što povećava šanse za širenje virusa.

Službeni podaci o žrtvama nisu, tvrdi Sky News prema saznanjima do kojih je došao, istiniti jer je broj mnogo veći.

Mali timovi medicinskih radnika svakodnevno se borbe sa smrtonosnom ebolom. Oni su ti koji dolaze na kućne adrese kada porodice prijave smrtni slučaj. No, većina njih krije kako su im srodnici umrli od ebole kako bi izbjegli situaciju da budu izolovani do cijele zajednice. Samim tim dovode u opasnost i medicinsko osoblje.

"Nema dana kada ljudi ne umiru u svojim kućama. Svaki dan, svaki Božiji dan", rekao je vođa medicinskog tima Mark Vayawon za Sky News. Medicinari imaju previše posla i nedovoljno sati. Skupljaju i pacijente s ulica.

"Bože, donio sam telefon svojoj sestri. Sad mi kažu da je umrla. Šta da radim? Ima djecu...", plakao je mladić na klupi ispred bolnice.

Životi mnogih porodica su uništeni, a mnoga djeca ostali bez majke ili oca.

Vezani članci