Svijet
0

"Liberasion": Maskarada od potrage za Mladićem

FENA
Jedanaesta godišnjica genocida u Srebrenici bila je povod francuskoj književnici Sylvie Matton da u srijedu u pariskom "Liberasionu" zamjeri Srbiji, uz dosta sarkastičnih primjedaba, što želi ući u Evropsku uniju, a da Haškom sudu još nije izručila sve optužene za ratne zločine.

"Od oktobra 2005. prisustvujemo seriji gestikulacija i diplomatskih farsi, maskaradi od potrage za Mladićem, sve do iluzornih obećanja srpskog premijera Vojislava Koštunice da će se Mladić sam predati", piše književnica Matton u rubrici "Mišljenja" pariškog dnevnika.

Sylvie Matton je autorica knjige "Srebrenica, najavljeni genocid", objavljene prošle godine.

Osvrćući se na nedavne informacije da je Mladić navodno imao moždani udar, Matton najprije tvrdi da su te informacije plasirane preko "novinske agencije 'Kurier', koju plaća srpska tajna služba", a potom postavlja pitanje: "Da li nas to srpski informativni organi pripremaju za njegov nestanak (u oba smisla riječi)?"

"Da li to treba da bude olakšavajuća okolnost za toga uzročnika genocida u Srebrenici?" - pita se Matton, sugerirajući usput da je Mladić djelimično odgovoran i za "etničko čišćenje na Kosovu 1999. godine", dok je on, piše Maton, "još zapovijedao određenim jedinicama vojske, prisutnim na mjestima na kojima su izvršeni masakri".