Njemačka
0

Liberali izabrali Philippa Roeslera za šefa stranke

FENA
Philipp Roesler
Philipp Roesler
Njemački liberali, koalicioni partneri kancelarke Angele Merkel, danas su, u atmosferi drastičnog pada popularnosti i nepovjerenja Nijemaca u njihove sposobnosti, izabrali Philippa Roeslera (38) za novog predsjednika.

Izborom Roeslera, na kongresu partije u Rostocku, liberali su dobili najmlađeg šefa u historiji stranke, od koga, se u uvjetima kada ankete pokazuju da se ta stranka mora boriti da pređe „crtu“ od pet posto glasova i uđe u parlament, mnogo očekuje.

Roesler je dobio 619 glasova od 651 delegata kongresa.

U svom posljednjem govoru kao partijski šef ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je pozvao na jedinstvo stranke, ukazao na vrijednosti liberala, naglasio vrijednost međunarodnih vojnih misija i slobode i priznao svoje greške.

Današnja anketa, koju je objavila državna televizija ARD, pokazuje, međutim, da svega 30 posto Nijemaca misli da su liberali, s Roeslerom na čelu, na dobrom putu, a čak 61 posto njih smatra da s tom partijom nije moguća jedna pouzdana i sigurna politika.

Roesler, dosadašnji ministar zdravstva, jučer je u okviru rokada u vladi Merkelove imenovan za novog ministra privrede. On je istovremeno i vicekancelar.

Novi šef liberala govori o tome da jaki treba da pomažu slabije i, možda, bi on, kako smatraju neki analitičari, upravo zato mogao biti čovjek socijalno-liberalne struje ove partije, ali opozicija misli drugačije - oni tvrde da su se liberali pretvorili u tržišno orijentiranu stranku, koja više ne vodi računa o općem dobru.

Za Roeslera se kaže da ima jednu ličnu osobinu - kada pritisak raste, on postaje opušteniji, i da u političkom smislu želi, kako piše štampa, liberalima ponuditi „ljudskiji imidž“.

Roesler je ljekar po zanimanju, Nijemac po osjećanjima i državljanstvu i Vijetnamac po rođenju.

Dječak, koji se danas zove Phillip Roesler, rođen je tokom Vijetnamskog rata, 1973. godine, a nešto kasnije su ga usvojili Roeslerovi iz Hamburga.

Privatno, Roesler je sedam-osam godina u braku s Wibke Roesler, također ljekarkom, s kojom ima bliznakinje.