Svijet
0

Libanski parlament po 18. put nije izabrao predsjednika države

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libanski parlament u utorak nije uspio izabrati predsjednika - osamnaesti put skupština nije mogla glasati u jeku najteže političke krize od građanskog rata 1975.-1990. godine.

Predsjednik parlamenta Nabih Berri nije odredio novi datum izbora i umjesto toga je pozvao suparničke lidere da održe razgovore za okruglim stolom, javio je Reuters.

"Za dan-dva ili tri ako ne dobijem pozitivan odgovor o dijalogu, zakazat ću novu sjednicu", izjavio je novinarima Berri, također opozicijski lider, nakon što parlament nije održao glasanje zbog nedostatka dvotrećinskog kvoruma.

Politička kriza paralizirala je veći dio vlade, ostavila je mjesto predsjednika napuštenim od novembra i dovela je do smrtonosnog uličnog nasilja u zemlji koja se još oporavlja od 15-godišnjeg građanskog rata.

Kriza je također pogoršala odnose između Saudijske Arabije i Sirije, koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu.

Saudijci podržavaju bejrutsku vladajuću koaliciju, skupa sa zapadnim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države, dok Sirija i njen saveznik Iran podržavaju opozicijski savez predvođen Hezbollahom.

Nekoliko arapskih zemalja kao i Washington i Pariz, održat će sastanak u Kuvajtu tokom dana kako bi raspravljale o libanskoj krizi na marginama ministarske konferencije o Iraku.

Libanski suparnici složili su se da bi vojni zapovjednik general Michel Suileiman, trebalo da popuni taj položaj otkako je mandat prosirijskom predsjedniku Emileu Lahoudu istekao u novembru.

Suleimanova potvrda u parlamentu odgađana je, međutim, u više navrata zbog spora oko sastava vlade koja će se formirati nakon njegovog izbora i parlamentarnog izbornog zakona.

Parlament se ne može okupiti da izabere predsjedenika ukoliko nema sporazuma između suparničkih tabora koji bi osigurao kvorum.