Svijet
0

Libanske frakcije postigle dogovor o prekidu sukoba

FENA
Suprotstavljene libanske frakcije u četvrtak su se, uz posredovanje delegacije Arapske lige, dogovorile o prekidu međusobnih sukoba i početku pregovora o rješenju libanske krize u petak u glavnom gradu Katara, Dohi.

Šeik Hamad Bin Jassem Bin Jabr al-Thani, katarski premijer i ministar vanjskih poslova, koji predvodi delegaciju Arapske lige zajedno s generalnim tajnikom Lige Amrom Musom, izjavio je na pres-konferenciji kako bi libanske frakcije trebalo da "izliječe rane nacije" i istaknuo da ni "šiiti, ni suniti, ni kršćani ne mogu sami kontrolirati Liban", prenijela je agencija DPA.

On je rekao da jr Sirija, koja podržava jednu od frakcija - šiitski Hezbollah, i Saudijska Arabija, koja podržava libansku vladu, prihvatile sporazum suprotstavljenih strana.

Katarski premijer je rekao da očekuje imenovanje libanskog predsjednika u nastupajućim danima, a na razgovorima u Dohi bit će riječi i o sastavu novog kabineta.

U okviru postignutog sporazuma predviđeno je da Hezbollah ukine blokadu bejrutske luke i aerodroma, da svi naoružani ljudi budu povučeni s ulica glavnog grada, kao i da taj radikalni pokret održi obećanje da se oružje neće upotrebljavati za rješavanje domaćih političkih problema.

Ubrzo nakon konferencije za novinare delegacije Arapske lige buldožeri su počeli uklanjati barikade na putu ka bejrutskom aerodromu.

Libanska nacionalna aviokompanija Middle East Airlines (MEA) saopćila je u međuvremenu da su prva slijetanja njenih aviona na bejrutski aerodrom predviđena za noćas u ponoć.

Zbog nezadovoljstva opozicijskoga šiitskog Hezbollaha povodom odluke vlade o smjeni šefa osiguranja bejrutskog aerodroma i ukidanja telekomunikacijske mreže koju je postavila ta organizacija Liban je 7. maja zahvatilo nasilje koje je trajalo pet dana i u kome su ubijena najmanje 82 čovjeka.